‘De slaapkamer’ van Vincent van Gogh

Het schilderij De slaapkamer van Vincent van Gogh schilderij is fascinerend, mede door het ontbreken van schaduwen en het -voor mij- onnavolgbare gebruik van perspectief.

Aan de hand van kadastertekeningen van ‘het gele huis’ in Arles, heb ik de slaapkamer als houten kistje op schaal nagemaakt. Dit kistje heb ik als een camera obscura gebruikt.
In deze slaapkamer heb ik -op schaal- het meubilair nagebouwd zoals op het schilderij is te zien: het bed, tafeltje, stoelen, etcetera. De wanden en vloer heb ik behangen met lichtgevoelig papier.
Vanuit het oogpunt waar van Gogh waarschijnlijk zijn kamer heeft gezien en geschilderd, is een gaatje in de wand van de kist gemaakt waar ik even licht doorheen heb laten schijnen. De slaapmaker, als plek van duisternis, werd even belicht en meubels kregen hun schaduwen.

Na het belichten heb ik de kamer ontruimd, het lichtgevoelige papier aan de wanden en vloer ontwikkeld en gefixeerd en weer teruggehangen in de kamer. De camera obscura is nu een kijkmodel geworden van deze slaapkamer. Door het gaatje waar het licht doorheen viel, kijkt nu de toeschouwer. De langgerekte schaduwen vallen samen in dit gezichtspunt en het subjectieve oog van van Gogh is vervangen door een centraal perspectief.

Terug naar Fotografie