Inzicht in kijken

De rol van de kijker en het proces van observatie spelen zowel in de Kunst als in de Wetenschap een belangrijke, maar verschillende rol. Hoeveel van wat we zien wordt bepaald door hoe we kijken en hoe beïnvloeden kennis en verbeelding wat we zien? In deze beeldende tentoonstelling onderzoeken vier kunstenaars hoe we kijken en wat het betekent dat we zien en verbeelden.

Rune Peitersen onderzocht met een eyetracker de onwillekeurige bewegingen van zijn eigen ogen. Met de verzamelde data probeerde hij een visualisatie te maken van de visuele input via de retina, voordat die in de hersenen wordt verwerkt tot ervaringen en betekenis wordt toegekend. Link: www.runepeitersen.com.
Roland Schimmel maakt gebruik van de manier waarop onze ogen omspringen met scherpe contrasten en kleurverzadiging. Zijn schilderijen en video’s blijven als ‘afterimage’ sterk op je netvlies staan, en laten de kijker in verwarring achter: wat is schilderij en wat is alleen zichtbaar ‘in the eye of the beholder’? Link: www.rolandschimmel.com.
Martijn Schuppers creëert zijn schilderijen zo dat de hand van de maker niet te traceren lijkt. Zijn kunstwerken doen denken aan foto’s uit wetenschappelijke tijdschriften, en laten zien dat we zelfs aan het abstractste beeld betekenis proberen toe te kennen. Link: www.schuppers.com.
Rein Jelle Terpstra verzamelt in het project Nabeelden verhalen over de niet gemaakte foto. Hij onderzoekt hoe die gemiste foto de fotograaf kan blijven achtervolgen. Kan de herinnering dat ene gemiste moment vervangen? En wat is de rol is van het geheugen en de verbeelding bij het bewaren van dat ene moment? Link: www.reinjelleterpstra.nl.